2010. április 9., péntek

Coppélia

Delibes (1836-1891) - a XIX. századi balettzene legkiválóbb mestere. Neki köszönhető, hogy a múlt század közepétől hanyatlásnak indult nyugat-európai balett felfrissült és az operák betétjeiből kikerülve újra önálló műfajként folytathatta életét a színpadon.

A Coppélia, vagy a zománcszemű lány bemutatója 1870-ben - még a rue Péletier-n levő régi Operában - nagy eseményszámban ment. Delibes ezzel a művével elismert, ünnepelt szerző lett.

A Coppélia szövegkönyvét Charles Louis Nuitter (1828-1899), a párizsi Opera tudós könyvtárosa E. T. A. Hoffmann (1766-1822) német romantikus író Der Sandmann (Homokember) c. elbeszélése alapján írta Saint-Léon bevonásával. Hoffmann szövegéből a titokzatos elemeket hozta előtérbe, de Saint Léon a reális lengyel környezet jellemzését is fontosnak tartotta. Vándorlásai során számtalan nemzeti táncot ismert meg s ezért Delibes-nek mindjárt az első felvonásban lengyel, magyar karaktertánc sorozat beiktatását javasolta, majd a második felvonásban spanyolt is.

Ma ahány színház, annyiféle felfogásban játsszák ezt a balettet. Delibes balettjeit maguk a franciák sem tekintik tabunak, amihez nyúlni nem szabad. Serge Lifar, a párizsi Opera világhírű balettmesterével együtt több nyugati koreográfus is azt mondja, hogy Delibes balettjeinek a megrövidítése „zenei és koreográfiai szükségszerűség". A magyar Harangozó Gyula számára a Coppélia kiegészítése a szükségszerű, mégpedig nemcsak koreográfiában, hanem ennek megfelelően a szövegben és zenében is.

Az én kedvencem az alábbi előadás:

Opéra National de Paris (2001) (TV felvétel)

Zene: Léo Delibes
Librettó: Charles Nuitter (E.T.A. Hoffmann meséjéből)
Eredeti koreográfia: Arthur Saint-Léon, adaptálta: Pierre Lacotte, Claude Bessy
L'Ecole de Danse de l'Opéra National de Paris
Orchestre de l’Opéra National de Paris – David Coleman

Charline Giezendanner - Swanilda
Mathieu Ganio - Frantz
Pierre Lacotte - Coppelius

Letöltés / Download

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése